Yahoo Axis - noul Browser

Se pare ca a venit vremea ca si Yahoo sa concureze pe piata browser-elor. Cel putin asta este parerea companiei in declin, care ataca aceasta piata cu Axis, destinat in prima faza sistemului de operare iOS. Totusi, Axis va putea fi incercat si pe PC-uri, ca extensii la principalele browser-e.

Destul de inspirata decizia celor de la Yahoo de a-l aduce pe Axis intai pe iOS, unde singura concurenta reala este Safari-ul integrat. Totusi ce face acest nou browser pentru a se face ales si utilizat. In primul rand este realizat tot pe baza motorului WebKit, pentru a nu fi penalizat la capitolul performanta.

Iar in al doilea rand si cel mai important, pretinde ca simplifica orice fel de cautare pe net. Si asta pentru ca ar elimina rezultatele, si ne-ar duce direct la pagina cautata. Dar cum este asa ceva posibil, folosind motorul de cautare Yahoo? Din pacate fara a ne citi gandurile nu este. Si defapt ei incearca sa ne pacaleasca ca Axis sare pasul filtrarii rezultatelor. Ce face cu adevarat acest browser este sa inceapa ca caute din timp ce scriem (cum face si Google), si sa ne propuna rezultatele considerate mai relevante sub forma de miniaturi (preview-uri) intr-o lista orizontala. Iar cele mai putin relevante raman doar ca lista text.

Dar preview face si Google, insa cu o aranjare diferita. Totusi in Axis rezultatele cautarii raman deschise, putandu-le revizualiza prin deschiderea lor din coltul din stanga jos a browser-ului. Deci nu trebuie sa revenim la pagina precedenta.

Dar pana acum Axis pare mai mult o interfata vizuala decat un browser in adevaratul sens al cuvantului. Ceea ce pana la urma si este pe PC, fiind deja disponibil pentru Google Chrome si Mozilla Firefox, si putand fi descarcat momentan numai de pe pagina sa (negasindu-se inca in gama de extensii).

Ramane de vazut cat de mult se va impune Axis, si ce castiguri va aduce pentru Yahoo. Debutul a fost facut pe platforma iOS, unde concurenta este limitata. Insa in acelasi timp acest sistem de operare nu permite schimbarea browser-ului implicit de la Safari…